Budak comel Tengah cuRik2 Usha



Jun 11, 2011

Disible right click


salam..@taste of tapah ada tanya cmna nk buat disible copy nih..so korang semua msti dh pro kan.kan.tapi aku xlar brapa pro sangad tapi dah owg tanya kat kita mesti lar kta kna jawab kan..xbaik taw klo kita buad dekk..jew kan.kan.sebenarnya aku nih xreti lar nak buad tutorial nih tapi aku try k.owg cakap
usaha kan tangga ke arah successful kan.kan.

napa nak disable right click ek?

sebabnya korang tulis enrty panjang2 lebar pastu idea plak idea korang sendri penat.penat perah otak tut.tut senang2 jew owg len nak copy korang pnya enrty sapa x bengang kan?kalo aku aku pon mcm nak g ketuk.ketuk jew owg yg copy sebijik.sebijik enrty aku.haha..tapi aku xde lar berani g ketuk.ketuk owg..dan xbaik taw copy entry owg len..  =)
meh sini aku tunjukkn cmna nk buat disible right click..


firstly korang bukak dashboard>design>page element>add a Gadget




Dah buad dah?kalo dah jom ikut step seterusnya.






Klik symbol tambah  kat HTML/JAVASCRIPT  yg color oren yg comel tu  =)
Then akan kuar cmnie   




Korang copy code yg kt bawah n then letak kt (letak code kt sini yer)



nih code nye ...klik ctrl + klik kiri utk besarkn gmbar





Dan dah boleh SAVE  , korang boleh la try bukak blog korang n then right click boleh x?ok dah ciap…!

contoh bila korang right click pastu kuar msgbox nie bla dah diaktifkan..
korang boleh tukar kat "Masukkan mesej anda disini" kpd ayat2 korang  =)







Faham x?huhu..aku nih ckgu x bertauliah sangat hehe..
Kalo x faham korang jangan malu.malu nak tanya ye…selamat mencuba yer  …

Eh.eh. blom ciap lg,ada lg tuto lg pasal nih jugak tapi len kali aku buad tuto lagi ek , sebab perut dah bunyi lagu macam2 hehe..sebab dah tiba time makan lar patut perut bunyi..hehe.. jom g makan dulu..yer   =)



Baibai ….

Nota hati : nanty buad tutorial pasal disable highlight entry blog



terima kasih sudi membaca =)

4 5 gOmeL -gOmEL:

Taste Of Tapah said... BALAS

Terbayiks.... senang paham.. thanks yer sebab sudi meluangkan masa, siap buat entry lagi..hik hik

saya org baru dlm ber-bloging nih.... mekatih sangat yer....

cikdiela said... BALAS

@tasteoftapah : mekasih..sye xbpa sgad2 pn bt tuto nih..kalo ada question blh tya n insyallah kalo sye taw sye akan jawab hehe =)

Taste Of Tapah said... BALAS

orait no prob

cikdiela said... BALAS

hehe.. =)