Budak comel Tengah cuRik2 UshaOct 21, 2011

| Menjadi Tunang Orang Tanpa Sedar ??? |

Assalamualaikum...
berkenaan dengan tajuk entri kat atas tu kan agak2 korang pernah x mengalami situasi nie? contoh macam bagi pasangan couple msa mula2 tackle dulu ,mesti la penah kan.. pakwe korang cakap " awak,sudi x awak jadi teman hidup saya..? " ouh..sweetnya.. =)

dalam antara sedar dan xsedar kita ada telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut...so aku aku nak kongsi sikit la persoalan kes nie yang x berapa tragis sangat hehe...tapi boleh jadikan panduan untuk kita semua ..

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contoh la, apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut, walaupun ia hanya disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidaklah dikira haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting ?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.Oleh itu,elok dijadikan panduan dan sentiasa berhati2 ..

p/s : selamat membaca , take note ! jangan share kepada yg len =)
terima kasih sudi membaca =)

0 5 gOmeL -gOmEL: